Fort Lillo, het Belgische Kijkduin met nog meer Pokémon

Kijkduin is ‘the place to be’ als je Pokémon Go speelt. De kustplaats wordt dagelijks overspoeld door spelers van een spel waar niemand van kan voorspellen waar het heen gaat. Dagelijks komen er honderden tot soms echt duizenden spelers naar de Pokémon-hoofdstad van Nederland. Voor sommigen een verstoring van de rust, voor de horeca een lot uit de loterij. Er is ook kritiek vanuit de gemeente, omdat door de vele spelers er schade ontstaat aan de natuur. Inmiddels is de gemeente Den Haag gestart met een kort geding tegen Niantic om de overlast van Pokémon-jagers in Kijkduin aan te pakken. Klein probleem: de spelmaker reageert niet.

Fort Lillo: Het Belgische walhalla voor Pokémon Go-spelers

Wat Kijkduin is voor spelers in Nederland, is ‘Fort Lillo’ de Pokémon- hoofdstad voor Vlaanderen. Dit minuscule plaatsje met slechts 34 inwoners wordt sinds deze zomer overspoelt met Pokémon Go-spelers. Lillo, verscholen in het Antwerpse havengebied en niet eenvoudig vindbaar, is het Belgische walhalla voor de fanatieke spelers. Het dorpje inrijden met de auto kan niet meer. Maar gelukkig is net buiten het dorpje, aan de doorgaande weg, een zeer grote parkeerplaats gecreëerd zodat de massa’s spelers die afreizen naar Lillo hier hun auto kunnen parkeren.

Zitten er meer Pokémon in Lillo dan in Kijkduin?

De meningen zijn verdeeld, maar sommige spelers die beide plekken kennen, beweren dat in Lillo wat meer bijzondere Pokémon te vinden zijn. Of dat gerucht waar is valt moeilijk te bewijzen. Maar één ding is zeker, het dorpje doet nauwelijks onder voor het Nederlandse Kijkduin. De aantallen spelers die er naar toe gaan, zullen lager zijn vergeleken met Kijkduin. Dit is vooral te wijten aan de locatie. Desondanks ligt het amper 10 kilometer voorbij de Nederlandse grens. De uitbater van het dorpscafé ‘het Pleintje’, die met deze aandacht moeiteloos ‘een tweede staminee’ zou kunnen openen, vertelt dat er momenten zijn dat het plein en de straat zo vol staan met mensen dat je er nauwelijks meer kunt lopen.

Alleen in de code van het spel, dat ergens tussen Japan en Silicon Valley is gemaakt, is te ontleden waarom Lillo is verkozen als de Pokémon Go-plek in Vlaanderen. Of dat komt door die ene gele boei (zie hieronder) zal altijd een raadsel blijven.

Avonklok voor Pokémon Go-spelers

Wij spraken ook met één van de bewoners uit dit kleine dorpje. Midden in de hoofdstraat woont mevrouw Visser (werkelijke naam bekend bij de red.). Ze geniet van alle aandacht en drinkt koffie in haar deuropening. Terwijl ik met haar praat biedt ze mij ‘een tas koffie’ aan en mag ik binnenkijken waar ze een boek laat zien over het Pokémon-spel. Eigenlijk is ze best trots dat haar dorpje bovenaan staat bij de meest populaire Pokémon-spots in Vlaanderen. Met alle (media)aandacht heeft ze dan ook geen enkele moeite. Leven en laten leven is het levensmotto van deze aardige bewoonster. Van de stilte naar de enorme drukte die in het weekend echt maximaal is. De burgemeester heeft een verordening uitgeschreven weet ze te vertellen. Na 10 uur ‘s avonds is er een avondklok en mag er tot 7 uur in de ochtend geen Pokémon-Go meer gespeeld worden.

De Gym van Lillo is een oude gele boei

Spelers weten maar al te goed wat een ‘Gym’ is. In de echte wereld zijn het vaak standbeelden of een monumentale panden. In Lillo is de ‘Gym’ een gele oude boei. Zeg niet dat deze niet verdacht veel op een Gym in het spel lijkt. Iemand moet dat hebben geweten…!

Deel dit artikel of reageer