Bouwen aan blockchain-innovatie bij Deloitte

Jeroen Bulters pioniert met zijn team bij Deloitte met toepassingen van de blockchain, de datastructuur achter Bitcoin. “We zijn het gewoon gaan doen.”

Niet blijven filosoferen over de mogelijkheden van nieuwe technologieën, maar ze gewoon gaan bouwen. Met die houding werkt een team bij Deloitte aan nieuwe toepassingen van de blockchain-technologie, vertelt Jeroen Bulters, Junior manager cyber risk services van Deloitte. “Ik wilde dat onze ideeën niet bij praten zouden blijven. Met zeven collega’s heb ik me daarom drie dagen opgesloten om een proof-of-concept te ontwikkelen van een goede toepassing van de blockchain-technologie.”

De blockchain is bekend geworden van de Bitcoin. Het is een grootboek waarin wordt bijgehouden van wie welke bitcoin is en wie geld naar wie overmaakt. Behalve voor het bijhouden van Bitcoin-transacties is de technologie ook goed te gebruiken om andere vormen van bezit te registreren. En dan efficiënter en transparanter dan voorheen. Dat biedt interessante mogelijkheden in allerlei sectoren. 

De kansen zien is één, ze benutten is iets anders. “Bij veel organisaties worden nieuwe technologieën wel gezien, er wordt ook over gesproken, maar daar stopt het meestal. Deloitte is een organisatie waar het dan pas begint”, zegt Bulters. 

Intern start-upklimaat

Tijdens een brainstorm kwam het team op het idee dat garantieregelingen voor aankopen met de blockchain vast te leggen zijn. Ze kunnen dan digitaal overdraagbaar zijn en door iedereen op elk gewenst moment in te zien zijn. Bulters: “Nooit meer de frustratie van zoekgeraakte bonnetjes!”

Na interne pitches zaten Bulters en zijn collega’s binnen een paar dagen al om tafel met een verzekeringsmaatschappij om te kijken of ze strategisch partner wilden worden. Dit snelle schakelen bevalt hem goed: “Wat dat betreft is een start-upklimaat van een paar dagen bij een organisatie van naam fantastisch. Het lukt je echt niet overal om zo snel partners van naam aan een innovatieproject te verbinden.”

Zijn team wil de blockchain nu ook inzetten voor het regelen van tijdelijke werkruimten met bijbehorende faciliteiten, zoals het gebruik van een koffiemachine of het openen van deuren. “De mogelijkheden zijn eindeloos, al moet er natuurlijk aan de technologie zelf ook nog een hoop ontwikkeld worden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in – niet voor niets heb ik mijn kinderen allebei een Bitcoin-spaarpot gegeven. Practice what you preach!”

Zie jij ook nieuwe mogelijkheden dankzij technologie en wil je zelf meebouwen aan de toekomst? Bij Deloitte kan dat. Lees hier meer verhalen met impact.

Promotion

Deel dit artikel of reageer