iOS 10 en macOS Sierra: Het universeel klembord gebruiken

icon OS X iCloud

Vanaf iOS 10 en macOS Sierra krijg je als iCloud gebruiker een universeel klembord. Dit houdt in dat je wanneer je bijvoorbeeld tekst kopieert in iOS direct kunt plakken in macOS. Dit alles zonder dat je handmatig iets moet versturen of ondernemen.

De functie werkt geheel automatisch en is beschikbaar voor iedere iCloud gebruiker. De functie kent geen instellingen, deze wordt namelijk direct geactiveerd in macOS Sierra en iOS 10. Wel moet je aan een aantal eisen voldoen.

De apparaten die het iCloud klembord ondersteunen zijn: iPhone 5 of nieuwer, iPad 4e generatie, iPad Air of nieuwer, iPad mini of nieuwer, iPad Pro of nieuwer, iPod Touch 5e generatie, de MacBook Air midden 2011 of nieuwer, MacBook 12-inch midden 2015 of nieuwer, MacBook Pro midden 2012 of nieuwer, Macbook Pro retina, iMac laat 2012 of nieuwer, Mac mini 2011 of nieuwer, Mac Pro 2013 of nieuwer.

Eisen om het universeel klembord te kunnen gebruiken

Om gebruik te kunnen maken van deze dienst moeten je apparaten voorzien zijn van minstens iOS 10 en macOS Sierra. Op al deze apparaten moet ingelogd zijn met hetzelfde iCloud account. Deze kun je instellen in iOS via Instellingen ▸ iCloud (meer informatie) en in macOS via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud (meer informatie). Uiteraard moeten beide apparaten verbonden zijn met een (draadloos of mobiel) netwerk en Bluetooth moet geactiveerd zijn op beide toestellen. Verder moet handoff geactiveerd zijn, dit kun je inschakelen voor iOS via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Handoff. In macOS kan dit via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ vink ‘Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe’ aan.

universeel klembord gebruiken in iOS 10 en macOS Sierra

Het automatisch klembord in macOS en iOS werkt niet

Als je aan de eisen voldoet en toch wordt het klembord niet gesynchroniseerd dan kun je het beste een aantal zaken controleren. Heb je de laatste versie van macOS en iOS geïnstalleerd? Dit kan voor iOS via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update en voor macOS via Mac App Store ▸ Updates. Als dit correct is kun je het beste jouw apparaten geforceerd herstarten. Klik hier voor de werkwijze van iOS en klik hier voor de werkwijze van macOS.

Als de optie dan nog niet werkt dan kun je in macOS ‘Terug naar mijn Mac’ activeren, in sommige gevallen helpt dit. Het is niet vereist om geactiveerd te zijn, maar het forceert wel een synchronisatieproces. Terug naar mijn Mac kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud.

Video toont werking van het iCloud Klembord

Lees ook: Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren in macOS Sierra

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.

Check de vernieuwde appletips koopwijzer voor de laagste iMac, MacBook, iPad prijzen op dit moment. Meerdere updates per dag. Meer info…

Deel dit artikel of reageer