Google als hardwarebedrijf: wordt alles nu anders?

Google presenteerde deze week zijn eerste echte eigen smartphone. Is de Pixel het omslagpunt en gaat Google nu voor het Apple-model?

Google gaat met zijn nieuwe hardware-plannen niet alleen (wederom) de strijd aan met Apple, nu ook met zijn Android-partners zoals Samsung, schrijft Floris Poort in ons webmagazine Bright Ideas. “Door nu een eigen premium-smartphone voor een premiumprijs op de markt te brengen, volgt Google op zijn eigen manier het Steve Jobs-credo “Skate to where the puck is going to be, not where it has been“. En die puck gaat volgens Google naar telefoons en slimme speakers, die steeds beter weten wat je gaat doen of wat je wil hebben en het zoekwerk wegnemen. Dat trucje kan Google met zijn krachtige zoekalgoritmes en zelflerende AI als geen ander.”

“Waarom zou je die technologie dan zomaar gratis met andere telefoonmakers delen, zeker als het ten koste gaat van de advertentie-inkomsten waar het Google met Android in de eerste plaats om te doen was? Dat doet Google dus ook niet. Google Assistant is alleen beschikbaar op de Pixels, niet op andere Android-toestellen. En dat is voor het eerst: tot nu toe was de onderscheidende factor van de Nexus-toetellen juist dat ze zonder opsmuk waren. Daarmee komt Google dus niet alleen in het vaarwater van Apple, maar zeker ook in dat van alle andere makers van Android-toestellen, met Samsung voorop. De Koreanen zijn al jaren ‘s werelds grootste smartphoneverkoper en behoorlijk afhankelijk van Android. Een ingewikkelde positie voor zowel Google als Samsung, en Google lijkt zich nu een beetje los te willen weken uit die situatie.”

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine. Een jaar lang toegang kost slechts 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.

Verder in editie 63 van Bright Ideas:

Eén van de favoriete wapens van cybercriminelen is ransomware, een digitale chantagemethode die steeds meer slachtoffers maakt. Zelfs zonder kennis van programmeren is ransomware te misbruiken.

De PlayStation VR, vanaf 13 oktober te koop, kan VR-gaming eindelijk naar de massa brengen. Maar als Sony faalt, is dat slecht voor álle betrokken VR-partijen. Het is nog geen gelopen koers.

Bacteriën associeer je vaak met ziekte en verderf. In de natuur vervullen deze minuscule levensvormen echter een essentiële rol. Wetenschappers leren nu hoe ze daar gebruik van kunnen maken om de brandstoffen en medicijnen van de toekomst te produceren.

Nu bepalen wij nog wat een auto doet, maar techbedrijven en automerken brengen daar verandering in. Supercomputers met AI verwerken straks de omgeving, zodat de zelfrijdende auto je zonder brokken van A naar B brengt.

Eens in de maand verzamelen we de beste online video’s voor je. Ben je meteen weer bij.

Alle Bright Ideas-artikelen lezen? Meld je aan op ideas.bright.nl

Deel dit artikel of reageer