Spectacles van Snapchat: 4 redenen waarom dit een geniale zet is

Een paar dagen geleden kondigde het bedrijf dat voorheen Snapchat heette via een artikel in de Wall Street Journal aan dat haar nieuwe naam Snap Inc. is. Bovendien, vanaf nu noemt het zichzelf een “camera company”, geen social media-bedrijf dus zoals we allemaal dachten. Hierbij werden de Spectacles onthuld. De grootste kans voor dit nieuwe Snap Inc. is: “de camera opnieuw uitvinden en zodoende de manier waarop mensen leven en communiceren verbeteren.”

Om dit kracht bij te zetten werd meteen het tweede product aangekondigd: Spectacles, een camera in de vorm van een zonnebril die ervoor moet zorgen dat we herinneringen van onze eigen ervaringen op een hele nieuwe manier gaan bewaren. De zonnebril doet in principe 1 simpel ding: met een druk op een knop worden er video’s van 10 seconden opgenomen. Elk fragment wordt opgeslagen in je Memories van Snapchat, zonder het gebruik van kabels.

snap_inc

Hoewel we nog niet weten of dit brilletje een succes wordt, kunnen we wel al zeggen dat dit een geniale zet is van Snap Inc. Ik geef 4 redenen waarom.

1. Ze hebben een duidelijk niche

Snapchat weet al jaren heel goed wat precies haar niche is: tieners die proberen te ontsnappen aan hun ouders die inmiddels allang op Facebook en Instagram zitten. Die ouders maken daar een historische feed van foto´s en publicaties en delen ze met vrienden en familie om vervolgens af te wachten hoeveel likes en shares ze krijgen. Bij Snapchat bestaan er geen likes en shares of historische feed. Hierdoor is er veel minder sociale druk, je hoeft niet perfect te zijn en honderden likes te krijgen. Wat je publiceert, wordt toch binnen de kortste tijd weer gewist. Het is dat gevoel van vrijheid dat tieners aantrekkelijk vinden aan Snapchat.

Mensen vragen zich af waarom hun dochter 10.000 foto´s per dag neemt. Wat ze niet in de gaten hebben, is dat ze geen fotoalbum aan het maken is. Ze is aan het converseren. – Evan Spiegel, CEO Snap. Inc.

Met de Spectacles trekt Snap Inc. ook tieners aan, het design heeft een retro tintje dat millennials en de jongere Generatie Z normaal gesproken mooi gaan vinden. De vrolijke stijl past goed bij het merk Snapchat. Bovendien is 129 dollar een toegankelijke prijs, ook voor deze doelgroep.

2. De Spectacles zijn simpel

De hedendaagse consument verwacht simpele ervaringen en producten. Gebruiksaanwijzingen voor nieuwe producten zijn passé. En als een merkervaring frictie geeft, raak je de gebruiker al snel kwijt. Het hebben van veel opties en functies in een product is niet altijd een goed ding (in veel gevallen is het beter om slechts een enkele use case te hebben, verderop in dit artikel meer daarover).

Google Glass had alles; je kon foto´s en video’s maken, het had notificaties, je kon e-mails en berichten ontvangen en lezen, enzovoort. Maar een initiële configuratie was nodig, het product was te ingewikkeld en mensen begrepen niet hoe het gebruikt moest worden.

spectacles_sencillas

De Spectacles zijn wél simpel:

  1. Je drukt op een knop, er wordt een video van 10 seconden opgenomen. That’s it. Om dit moment bestaat er ‘frictie’ als je een foto wilt nemen; je moet je telefoon uit je broek of tas halen en naar de camera-app gaan. Die frictie wordt compleet weggehaald.
  2. Je foto´s worden draadloos naar Snapchat gestuurd, geen gedoe met kabels.
  3. Je doet je bril in zijn hoesje en deze wordt dan automatisch opgeladen, wederom zonder verder moeilijk te doen met opladers of kabels.

3. Er wordt een toegevoegde waarde gecommuniceerd die we nog niet kenden

google_glassInnovatie gaat niet alleen om het uitvinden van een nieuwe technologie en dit omzetten in een product, zoals Google dat met Google Glass heeft geprobeerd. Het is ook nodig om de verwachtingen van de (toekomstige) gebruiker te bereiken en te overtreffen: je moet ze iets geven waarvan ze nu nog niet weten dat ze het nodig hebben. Op die manier zorg je voor toegevoegde waarde.

In het geval van de Spectacles zijn de use case en de toegevoegde waarde heel duidelijk. Je neemt een video van 10 seconden op vanuit je eigen oogpunt en je voegt deze korte video toe aan je persoonlijke herinneringen (in Snapchat). Voor de eerste keer ooit, kun je je eigen ervaringen daadwerkelijk herbeleven zoals je het op dat moment beleefde. En niet zomaar vanaf een camera die je in je handen hebt. In plaats van naar het schermpje kijken terwijl je iets opneemt, ben je vrij om te kijken waar je wilt en dat is wat er opgenomen wordt.

Het is één ding om afbeeldingen te bekijken van iets wat je meegemaakt hebt, maar het is heel iets anders om te herbeleven wat je al eerder meegemaakt hebt. Ik had nog nooit eerder zó realistisch hetzelfde gevoel gehad bij het herbeleven van een eerdere ervaring. – Evan Spiegel

In het geval van Google Glass was het niet zo duidelijk wat precies de use case was. En dit was misschien geen probleem geweest als de productcategorie (‘intelligente bril’) al bestond, maar dat was niet het geval. Google was de eerste op de markt en slaagde er niet in om op een simpele manier te communiceren wat nou precies de toegevoegde waarde was van deze slimme bril. De gebruikers wisten dit ook nog niet. Snap Inc. heeft dit wel duidelijk gecommuniceerd.

Een voorbeeld van een ander soort product, is de eerste Apple Watch. Apple had het voordeel van de enorme fanbase die het merk in de loop der jaren heeft opgebouwd en dit heeft zeker geholpen bij het aan de man brengen van de watch. Maar veel Apple Watches belandden bij gebruikers binnen de kortste keren in een lade.

Toen Apple de watch lanceerde, werd deze gepositioneerd als een smart watch. Wat niet duidelijk gecommuniceerd werd, is waar het apparaatje nou precies voor diende. Waarom heeft iemand een intelligent horloge nodig? Er was niet één duidelijke use case, maar vele. De tweede versie – Apple Watch 2 – is een betere poging, want deze wordt veel duidelijker gepositioneerd als een fitness-horloge, een formule die al eerder succesvol is gebleken.

4. Ze zetten niet te hoog in – het is maar een MVP

We gaan voor een trage aanpak bij het uitrollen van de Spectacles. Het gaat erom dat wij ontdekken of de bril deel kan zijn van ons leven en of mensen het gebruiken. – Evan Spiegel

Met Spectacles doet Snap Inc. de eerste poging. Het lijkt erop dat ze de brillen geleidelijk gaan uitrollen en dat er eerst vooral gevalideerd gaat worden met gebruikers of het een product is dat daadwerkelijk deel kan uitmaken van ons dagelijks leven. Het lanceren van dit product gaat ook vooral om het leerproces: hoe gebruiken mensen de bril en hoe kan het product worden verbeterd? Precies als een MVP (Minimum Viable Product), het is een experiment en dus is de druk lager.

Bovendien, de Spectacles zijn deel van een groter verhaal, namelijk de naamsverandering van Snapchat naar Snap Inc. Het is niet meer een bedrijf van slechts één product en het is niet meer alleen een sociaal netwerk. Het is nu een ‘camera-bedrijf’ dat mensen in staat stelt om momenten uit het leven vast te leggen en die te delen. Dit nieuwe bedrijf heeft vooralsnog twee producten. We kunnen erop rekenen dat we in de toekomst meer nieuwe producten gaan zien.

spectacles_memories

De cijfers van Snapchat zijn constant stijgende, met meer dan 150 miljoen dagelijkse gebruikers is de app groter dan Twitter. Er worden meer dan een biljoen snaps per dag verstuurd en meer dan 10 biljoen video’s per dag bekeken. Het wordt interessant om te zien wat er de komende maanden gebeurt met de Spectacles, maar ga er maar vanuit dat we meer innovaties gaan zien van Snap Inc. in de komende jaren.

Deel dit artikel of reageer