Zo maak je de perfecte gebakken aardappeltjes.

Vaak worden gebakken aardappels niet zo knapperig als je zou willen of zijn ze zelfs nog niet gaar als ze eenmaal op je bord liggen. Aardappeltjes mooi en vooral gelijk goudbruin krijgen kan een hele opgave zijn. Hier hebben we wat tips die ervoor zouden moeten zorgen dat je de perfecte gebakken aardappeltjes bakt. Lees ook: Lekkere manieren om oudbakken chips te gebruiken. 

De aardappel

Het is belangrijk dat je dit hele bak proces aangaat met een goeie aardappel. Gebruik een lichtkruimige aardappel als je het 263niet erg vind als je aardappel uit elkaar valt en gebruik een vastkokende soort als je al die kruimels liever niet hebt. In een lichtkruimige aardappel zit veel zetmeel wat voor een krokant laagje zorgt. Een combinatie van deze twee aardappelen is perfect. Snijd de aardappel in schijfjes, kleine stukjes of blokjes. Net wat jij lekker vindt.

Voorkoken

Wat betreft het voorkoken van de aardappels kunnen we alleen maar zeggen: doe het wel. Hierdoor komt het zetmeel namelijk aan de oppervlakte van de aardappel, waardoor de kans op een knapperig schijfje alleen maar toe neemt. Het neemt ongeveer evenveel tijd in beslag omdat je de aardappels anders veel langer moet bakken voordat ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte kun je de in stukken gesneden aardappels een 5 a 8 minuten voorkoken in wat water met een snufje zout. Nadat je de aardappels droog hebt laten stomen in de pan zijn ze klaar om gebakken te worden.

Hoe groter, hoe beter

Vaak gebruiken mensen bij het bakken van aardappeltjes een te kleine pan. Zorg ervoor dat de aardappelschijfjes de ruimte hebben en in één laag in de pan passen. Hierdoor zullen ze niet stomen en mooi knapperig bakken. Zorg voor een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag.

Zonnebloemolie versus boternummer9-olie

Hoe lekker het ook is, boter verbrandt veel sneller dan zonnebloemolie. En om te zorgen dat je aardappels lekker knapperig worden kun je ze het beste bakken op een hoge temperatuur. Ga dus voor een scheutje zonnebloemolie in het begin en voeg desnoods aan het einde nog een klontje boter toe. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de schijfjes in de pan gooit.

Don’t shake it

Je bent al snel geneigd om de pan regelmatig te schudden en de stukjes te keren, maar hierdoor bakken ze veel minder snel. Laat ze dus zo lang mogelijk op één kant liggen, totdat de randjes mooi bruin worden. Schud dan een keer en ga zo door totdat ze perfect gebakken zijn. Wil je ze echt allemaal even bruin en krokant hebben, draai ze dan een voor een om.

Serveer tips

  • Bak de aardappeltjes met spekjes
  • Bak de aardappeltjes met uien
  • Voeg wat paprikapoeder toe aan de aardappeltjes

aardappelschijfjes-wel-krokant

Smakelijk! Heb je nog andere tips of  heb je deze tips getest laat dan een berichtje achter in de reacties.

Deel dit artikel of reageer