iOS 10: Betekenis en extra informatie raadplegen met de Zoek op-functie

woordenboek icoon OS X

In voorgaande versies van iOS had je de definieer-functie, via deze optie was het mogelijk om de betekenis van woorden op te zoeken. In iOS 10 is dit flink uitgebreid en heeft de functie nu ‘Zoek op’, in het engels ‘Look up’.

Met behulp van de Zoek op-functie is het niet alleen mogelijk om de betekenis van een woord op te zoeken, maar ook nog veel meer suggesties die te maken hebben met het woord dat je opzoekt. Denk hierbij aan websuggesties, iTunes- en App Store resultaten, locaties in de buurt, etc.

De Zoek op-functie raadplegen in iOS

De functie werkt precies hetzelfde als eerder definieer mogelijkheid. Leg je vinger op een woord of tekst in iOS om deze te selecteren. Pas eventueel het bereik van de selectie aan om bijvoorbeeld meedere woorden, namen, zinnen, etc. te selecteren. Tik vervolgens in het pop-up menu op ‘Zoek op’.

zoek op gebruiken in iOS 10 voor betekenis en meer

Resultaten via Zoek op raadplegen

Zodra je op de knop in het pop-up menu hebt getikt krijg je verschillende relevante resultaten te zien. Bovenaan vind je het vernieuwde woordenboek terug gevolgd door websitesuggesties, wikipedia, films, apps, webvideo’s, aandelen, etc. De suggesties worden gebaseerd op de tekst die je opzoekt en je huidige locatie. Wanneer je bijvoorbeeld ‘Cheesecake’ opzoekt zal je ook restaurants en bars te zien krijgen die dit eventueel serveren.

Het vernieuwde woordenboek voor Zoek op

Samen met de nieuwe opzoekfunctie heeft Apple het woordenboek in iOS vernieuwd. Deze kun je raadplegen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Woordenboek. De woordenboeken zelf zijn niet nieuw, maar het beheren ervan wel. Nu kun je ze eenvoudig raadplegen via de instellingen, voorheen moest je eerst de definieer-functie activeren om vervolgens ‘Beheer’ te selecteren (meer info).

woordenboek in iOS 10 voor betekenis en zoek op

Snelle manier om spotlight te raadplegen

In principe is ‘Zoek op’ te vergelijken met Spotlight, de resultaten komen nagenoeg overeen. Echter is de functie sneller te raadplegen dan Spotlight omdat je direct alle tekst kan selecteren en opzoeken zonder dit opnieuw te moeten typen of plakken.

Lees ook: Personen en gezichten beheren in Foto’s

Bijgewerkt artikel, origineel van 19 september 2016

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.

Check de vernieuwde appletips koopwijzer voor de laagste iMac, MacBook, iPad prijzen op dit moment. Meerdere updates per dag. Meer info…

Deel dit artikel of reageer