Hoe overleef ik mijn kater?

Daar lig je dan, niet in staat om ook maar een stap te verzetten. …Alleen al je hoofd optillen voelt ondragelijk. Ook al haal je de ellende van een kater zelf op je hals, menig nachtbraker heeft de volgende dag medelijden met zichzelf. Wat kan je doen om een katerige dag nog dragelijk te maken? Lees ook: Studenten-tip: 10 mythes over alcohol ontkracht.

Drankjes tegen een kater

 • Water
  Na een avond drinken is je lichaam uitgedroogd. Om je lichaam weer te laten functioneren is water drinken de nummer 1-oplossing. Nog slimmer: voor het slapen gaan nog water drinken, zo wordt je hoofdpijn de volgende ochtend net iets vriendelijker.
 • Appel- of cranberrysap
  Help het ‘helingsproces’ een handje door een glas appel- of cranberrysap. De suikers geven je lichaam energie en water om bovenop die kater te komen.
 • Muntthee
  Een goede kop thee werkt bijna altijd. Muntthee houdt je misselijkheid tegen en verzacht de pijn in je maag. Het beste is natuurlijk verse munt, maar bij gebrek aan beter kan een theezakje ook!

Zo kom je de dag door met een kater

Ontbijtv1-btsxmte2njcxnztqoze3mtk2oziwndg7odawozeymda

 • Water, veel water
 • Geroosterd brood met honing
 • Gekookt ei met een snufje zout
 • Kamillethee
 • Een kiwi

Water is goed tegen de nadorst, het activeert de stofwisseling en levert mineralen zoals magnesium: de kater -killer. Kamillethee kalmeert je maag. Honing bevordert als natuurlijke suiker een snellere afbraak van alcohol en herstelt de bloedsuikerspiegel die dan erg laag is. Fruit zoals een kiwi versterkt dit effect. Bij de afbraak van vruchtensuiker komt namelijk nicotinamide vrij en dit zorgt voor een snellere verwerking van alcohol. Een ei met zout geeft je de energie om de vermoeidheid te bestrijden die met een kater gepaard gaat.

Lunch

 • Water
 • Kippensoep met noedels
 • Augurken gerold in rookvlees
 • Een appel

Het verlies aan mineralen zorgt ervoor dat je lichaam verlangt naar zoute en zure etenswaren. De soep, augurken en rookvlees stillen dit verlangen uitstekend. Het voordeel van soep is dat het licht verteerbaar is, je maag heeft het die dag al moeilijk genoeg. De noedels en kip in de soep leveren koolhydraten en proteïnen, die de honger stillen, die ook met een kater gepaard gaat. Waarschijnlijk zou je liever vette happen eten zoals pizza of chips. Maar je lever is al druk genoeg met het afbreken van alcohol, om ook nog eens die vette troep die je die dag naar binnenschuift af te gaan breken.

Avondeten

 • Water
 • Salade met gerookte zalm en peultjes
 • Asperges gerold in gerookte ham
 • Meergranen stokbrood met tapenade

Zalm bevat visolie die de maag helpt alcohol af te breken. Peulvruchten zijn een gezonde bron van koolhydraten om de honger mee te stillen. De aminozuren en de mineralen in de asperges zorgen ervoor dat je sneller herstelt van een kater. Ook zouden ze de levercellen beschermen tegen de giftige stoffen in alcohol. En een stokbroodje met tapenade of pesto stilt de lekkere trek. Je moet ook niet te streng voor jezelf zijn als je een kater hebt.

Gooi er een smoothie tussendoor

Banaan, kiwi en spinazie
Deze combinatie werkt heel goed omdat je er een smoothie van kunt maken als je er yoghurt bijgooit. In alle drie de componenten zit kalium, en kalium zorgt er samen met natrium voor dat de waterbalans in je lichaam op peil blijft. Handig bij een kater!

hangover-guys

Wat neem je vooral niet met een kater

 • Vettig voedsel
  Voordat je gaat drinken is vettig voedsel een goed plan. Maar als het kwaad al geschied is, moet je ver uit de buurt blijven van vet voedsel – ook als je er juist zo’n zin in hebt. Je maag is heel gevoelig na een avondje drinken, dus laat de patatjes, hamburgers en restjes pizza maar even voor wat het is.
 • Koffie
  Het klinkt ideaal: je hebt geen energie, kloppend hoofd, dorst: tijd voor een kop koffie. Niets is minder waar! Koffie zorgt er zelfs voor dat je nog meer dorst en meer hoofdpijn op je dak krijgt. Je rode bloedcellen zetten uit, wat ervoor zorgt dat je hoofd bijna explodeert als je een kater hebt.
 • Sinaasappelsap
  Dit drankje is doordeweeks een goeie opkikker in de ochtend. Alleen niet na een avondje drinken! Nee dan niet. Je maag is heel gevoelig na een nacht drinken, en de zure vrucht kan leiden tot overtollig maagzuur of buikpijn.
 • Alcohol
  Het klinkt leuk en aardig: om een kater te verdrijven, moet je nog meer alcohol drinken. Op het moment is dit ook waar, je kater gaat weg en je drinkt vrolijk door. Eigenlijk stel je het kater-moment alleen maar uit en doordat je ook nog verder uitdroogt door je alcoholconsumptie, wordt de kater ook heftiger.

giphy

Deel dit artikel of reageer