‘Apple onderzoekt of iPhone-productie in de VS mogelijk is’

Apple onderzoekt of iPhones in Amerika zijn te produceren, mocht de invoerheffing voor China onder Trump fors omhoog gaan.

Apple heeft zijn belangrijkste leveranciers, Foxconn en Pegatron, gevraagd om te onderzoeken of de iPhone helemaal in de VS is te maken, schrijft de Japanse krant Nikkei. De productie en assemblage van de onderdelen van iPhones vindt nu in China plaats. Aanstaand president Donald Trump dreigt echter met een invoerheffing voor China, waardoor productie in de VS wellicht financieel aantrekkelijker kan worden. Door de assemblage van de toestellen in de VS te doen, zou Apple onder de importheffing uitkomen.

Pegatron weigerde het verzoek van Apple omdat de kosten te hoog zouden zijn. Foxconn stelt dat het maken van iPhones in de VS er voor zou zorgen dat de kosten meer dan verdubbelen. Foxconn-topman Terry Gou zou volgens Nikkei niet enthousiast over het idee zijn. Apple, Foxconn en Pegatron weigeren commentaar.

Tijdens de verkiezingscampagne riep Trump dat hij wil dat Apple zijn producten in de VS gaat maken. Dat zou voor meer werkgelegenheid in de VS zorgen. Momenteel wordt alleen de Mac Pro in Texas gemaakt, maar het zijn zeer kleine aantallen vergeleken met iPhones en iPads. Apple-ceo Tim Cook zei in december 2015 al in een tv-interview dat fabrikanten zelfs met de door Trump voorgestelde importheffing van 45 procent nog goedkoper uit zijn om de productie in China te blijven doen. 

China heeft deze week gedreigd met een verkoopverbod voor iPhones als Trump overgaan tot de hogere importheffing.

Deel dit artikel of reageer