Zo maak je de autoruit snel ijsvrij

Er wordt steeds een beetje kouder en langzaam bereiden we ons voor op de winter. Zo nu en dan zitten we in de nacht tegen het vriespunt aan, maar echt gevroren heeft het nog niet. Het ijsvrij maken van je autoruiten blijft een vervelend klusje maar wel noodzakelijk! Het is gevaarlijk te rijden met slecht zicht en er staat ook nog eens een boete op. Dit wil je natuurlijk niet en met deze tips hopen we het je iets gemakkelijker te maken. Lees ook: Maak je huis klaar voor de koude maanden.

Voorkom dat je autoruit bevriest

Nu is het altijd beter om te voorkomen dat de genezen en zo ook bij het ijsvrij maken van je autoruit. Verklein de kans dat je ruit bevriest door het weerbericht in de gate te houden. Als er een kans is dat het gaat vriezen neem dan maatregelen.

Bedek je autoruit404836

 • Anti-ijsdeken/ voorruitfolie
 • Autohoes
 • Vuilniszakken: Mocht je zo 1,2,3 geen anti-ijsdeken/ voorruitfolie hebben dan zijn vuilniszakken een goede oplossing.
 • Karton: Let er hier wel bij op dat je ruiten droog en schoon zijn. Je wilt niet dat het karton aan je ruit blijft plakken.

Maak je ruiten schoon

Als je denkt dat het gaat regenen/ vriezen zorg dan dat je ruiten schoon zijn! Vocht hecht zich namelijk aan vuil.

Is je autoruit toch bevroren?

Het kan dat de kou je overvalt en je geen maatregelen hebt genomen. Je bent klaar om de deur uit te gaan en ziet dan dat je autoruit bevroren is. Je hebt natuurlijk geen zin om in die kou je ruit schoon te krabben.

TIP

Gebruik het juiste gereedschap. Dit maakt het niet alleen makkelijker maar je voorkomt zo ook beschadiging aan je autoruit. Gebruik bij voorkeur een plastic ijskrabber in combinatie met ruitontdooier.

Warm je auto eerst op

De meningen zijn hierover verdeeld. Het is niet goed voor het milieu en je staat in de uitlaatgassen de autoruit te krabben. Het kost je geld en het duurt lang, je hebt wel een lekker warme auto als je instapt. Het is per persoon heel verschillend wat je van deze methode vindt. De een laat de auto een tijdje warm draaien en de ander laat hem warm draaien maar kiest er ook voor tegelijk de autoruit de krabben. Zet de verwarming op de ruitstand, maar pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. De warmte kan zorgen voor barstjes in je ruit.

Ontdooispray

Gebruik ontdooispray of de-icer. Dit hoef je alleen op je autoruit de sprayen en het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 • Vervang als je toch bezig bent je normale ruitenwissersvloeistof voor antivriesvloeistof.

DIY

Benodigdheden

 • Spuitfles
 • Alcohol (drogist)
 • Water
 • Afwasmiddel

Het is heel simpel en schijnt ook nog eens goed te werken. Vul de spuitfles voor 2/3 met alcohol en voor 1/3 met water. Voeg er dan ook nog een eetlepel afwasmiddel bij en schudden maar! Je hebt nu een goedkoop zelfgemaakt middeltje waarmee je de autoruit snel ijsvrij kunt maken.

Niet doen!

 • Warm/ heet water:  Het is misschien een makkelijke en snelle oplossing maar niet de beste. Door het warmte verschil kan het namelijk zo zijn dat je autoruit barst. Je kunt de eerste paar keer geluk hebben en niets aan je ruit zien, maar vaak komen er meerdere kleine barstjes door de warmte en barst je autoruit uiteindelijk.
 • Ruitenwissers: Gebruik je ruitenwissers niet om je autoruit sneeuw-/ijsvrij te maken. Je denkt misschien zo veeg ik het er makkelijk en snel af maar dit is erg slecht voor je ruitenwissers. De kans dat je ruitenwissermoter op deze manier kapot gaat is erg groot.

Deel dit artikel of reageer