‘Gezichtsherkenning Galaxy S8 kan met foto worden gefopt’

De Galaxy S8 heeft gezichtsherkenning voor snel ontgrendelen, maar de functie kan worden gefopt met een foto.

De Galaxy S8 is het eerste Galaxy S-toestel dat de vingerafdrukscanner niet voorop maar achterop het toestel plaatst; op de smalle schermrand is geen plaats meer voor een knop met ingebouwde scanner. Ontgrendelen met de vingerscanner die achterop naast de camera zit doe je misschien wat minder snel, en dus heeft het toestel ook gezichtsherkenning. De S8 hoeft je gezicht maar een fractie van een seconde te zien en je bent binnen.

Handig, maar de functie lijkt gefopt te kunnen worden. Althans, dat is te zien in een video die de ronde doet. Daarin houdt iemand een Galaxy S8 met een foto van zijn hoofd boven een vergrendelde Galaxy S8. Het is even manoeuvreren, maar dan gaat het toestel wel open. Dat lijkt misschien kwalijk: je zou iemands telefoon kunnen openen zolang je een foto van zijn of haar gezicht hebt.

Maar toen wij de methode probeerden na te doen met onze Galaxy S8, wilde het met geen mogelijkheid lukken. Met ons echte gezicht ontgrendelt de S8 onmiddellijk, maar met een foto komen we er niet in. We hebben het geprobeerd met een heldere foto’s genomen met zowel de Galaxy S8 als de iPhone 7, maar de S8 gaf geen sjoege. De telefoon ziet wel dat er een gezicht wordt getoond, maar zegt er ook bij dat het niet het gezicht van de eigenaar is.

Deel dit artikel of reageer