Mijlpaal: Tesla is meer waard dan General Motors

Een mijlpaal in de auto-industrie: de marktwaarde van Tesla is nu de grootste van alle Amerikaanse autoproducenten.

Het aandeel van Tesla won in de vroege handel op de effectenbeurs in New York ruim 3 procent aan waarde. Daarmee kreeg het bedrijf een marktwaarde van 51 miljard dollar, ongeveer 1,7 miljard dollar meer dan General Motors (GM).

Een opmerkelijke ontwikkeling, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. “De aandelenkoers van Tesla gaat opnieuw hard omhoog en dat is toch wel spectaculair. Twee jaar geleden haalde Tesla al Ford in en nu zelfs General Motors en dan heb je het over de nummer één op de Amerikaanse automarkt.”

Geen winst en relatief weinig auto’s

Opvallend is dat Tesla in tegenstelling tot automakers als GM en Ford nog altijd niet winstgevend is. De verwachting is dat GM dit jaar circa 9 miljard dollar zal verdienen. Bij Ford zal dit circa 6,3 miljard dollar zijn. Tesla staat naar verwachting voor een verlies van ruim 950 miljoen dollar.

Ook valt het aantal auto’s dat Tesla maakt nu nog in het niet bij de productie van zijn branchegenoten. Tesla maakt op jaarbasis 80.000 auto’s. Marktleider GM is daarentegen goed voor meer dan 10 miljoen voertuigen. Toch zijn investeerders er meer en meer van overtuigd dat elektrische voertuigen in de toekomst het beeld op de weg bepalen.

Deel dit artikel of reageer