Blackberry krijgt 769 miljoen van chipmaker Qualcomm

Blackberry betaalde jarenlang te veel royalty’s aan chipmaker Qualcomm en krijgt nu 769 miljoen euro terug.

De beslissing is buiten de rechtbank om genomen en beide partijen zijn met het bedrag akkoord gegaan, schrijft Blackberry.

Het geschil tussen Blackberry en Qualcomm ging over de royalty’s die het Canadese bedrijf gedurende vijf jaar aan de chipmaker betaalde. Beide bedrijven zeggen niet waarvoor de royalty’s precies zijn betaald, maar het is aannemelijk dat het gaat om het gebruik van hard- en softwarepatenten.

Volgens Blackberry zou er geen limiet zijn gesteld aan de royaltybedragen terwijl dit wel moest.
Qualcomm zegt dat de betalingen Blackberry
niet teruggedraaid konden worden, maar daarop komt de chipfabrikant nu terug.

Ook strijd met Apple

Het is de zoveelste dreun voor Qualcomm, dat met meerdere bedrijven in een soortgelijke juridische strijd om royalty’s is verwikkeld. Zo spande Apple rechtszaken aan in drie verschillende landen tegen de chipfabrikant omdat het bedrijf vindt dat ze te veel hebben betaald voor gebruik van Qualcomm-patenten.

Volgens Apple moet Qualcomm met een miljard dollar aan te veel betaalde licentiekosten over de brug komen.

Aangeklaagd door toezichthouder

Ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een rechtszaak tegen Qualcomm aangespannen. Volgens de FTC misbruikt Qualcomm zijn machtspositie door veel te veel geld te rekenen voor het gebruik van zijn patenten.

Eerder werd Qualcomm al beboet in Zuid-Korea wegens soortgelijk machtsmisbruik. Daar vecht het bedrijf een boete van 853 miljoen dollar aan.

Ook in Europa loopt nog een onderzoek. De Europese Commissie onderzoekt of Qualcomm korting op zijn chips gaf als bedrijven geen chips van concurrenten zouden afnemen.

Deel dit artikel of reageer