‘Robots sorteren pakjes beter dan mensen’

Het Chinese bezorgbedrijf Shentong Express heeft zijn arbeidskosten gehalveerd door het sorteren van pakketjes uit te besteden aan robots.

Een woordvoerder van het bedrijf verklaart tegenover de South China Morning Post dat de robots goedkoper, efficiënter en beter zijn in het werk dan mensen. Er zijn nog wel werknemers nodig die de robots voeren met pakketjes die vervolgens naar de juiste plaats in het sorteercentrum worden gebracht.

De robots weten waar de pakketjes naartoe moeten door een code op het pakje te scannen. Een video waarop te zien is hoe tientallen oranje Hikvision-robots met pakketjes rondrijden bij Shentong Express trok vanaf zondag de nodige aandacht nadat het Chinese Volksdagblad hem had gedeeld via sociale media.

De machines kunnen tot wel 200.000 pakketjes per dag sorteren en laden zichzelf op, zodat ze 24 uur per dag kunnen doorwerken. In de praktijk werken ze nu echter maar zes of zeven uur in de avond. Op dit moment gebruikt Shentong Express de robots in twee sorteercentra in Hangzhou, maar het bedrijf is van plan de machines ook elders in China in te zetten, met name bij grote knooppunten.

Foxconn

Een jaar geleden werd bekend dat Foxconn, dat onder meer de iPhones en iPads voor Apple produceert, 60.000 arbeidsplaatsen had geschrapt vanwege de inzet van robots in één van zijn fabrieken in Kunshan. Ook Foxconn noemde destijds hogere efficiency, minder fouten en lagere kosten als reden voor de robotisering.

Deel dit artikel of reageer