TYPO3 8 LTS nu beschikbaar 

TYPO3 CMS versie 8 LTS is sinds 5 april beschikbaar. Ten opzichte van de vorige versie is de snelheid flink verbeterd en zijn alledaagse taken gemakkelijker uit te voeren. Omdat deze versie gebaseerd is op PHP 7, dat gemiddeld twee keer sneller is dan PHP 5.6, is TYPO3 8 LTS veel sneller dan vorige versies van het CMS.

Formbuilder

TYPO3 heeft nu een volwassen en flexibele formbuilder waarmee je ingewikkelde lay-outs zoals veldgroepen met meerdere kolommen en formulieren met meerdere pagina’s kunt maken. De formbuilder geeft je de volledige controle over waar de formulierdata opgeslagen en naartoe gestuurd wordt. Je hoeft de builder maar één keer per installatie te configureren met de populaire markup-taal YAML.

Responsive afbeeldingen

Je moet moderne websites optimaliseren voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Eén van de belangrijke eisen is dat zo’n site verschillende versies van dezelfde afbeelding voor verschillende schermformaten aanbiedt. In TYPO3 8 LTS kun je elke versie van een responsive afbeelding interactief selecteren en configureren. Je kunt elke afbeelding apart croppen en met focusgebieden aangeven welk deel van een afbeelding het belangrijkst is.

Flexibele opties voor meertalige sites

Eén van TYPO3’s grote troeven is de ondersteuning voor meertalige webapplicaties, inclusief het overerven van content tussen de talen. TYPO3 8 LTS breidt de meertalige functies nog verder uit: je kunt aangeven welke elementen de content overnemen en welke elementen tijdens het vertalen overschreven worden. In vorige versies kon je dat maar één keer instellen voor de gehele installatie, maar in de nieuwe versie kun je dat per element aangeven.

WYSIWYG-editor

De teksteditor is een van de belangrijkste onderdelen van een CMS. In TYPO3 8 LTS is de oude editor vervangen door de state-of-the-art CKEditor en kost het lang niet meer zoveel moeite om de editor te configureren. Andere zaken die het alledaagse gebruik vergemakkelijken, zijn een geïntegreerde zoekmachine en gebruikersvriendelijke links in de core. Je ziet nu geen cryptische getallen meer, maar gewoon de paginatitels, bestandsnamen en namen van extensies.

Meer database-engines en cloud-oplossingen

De meeste CMS’en slaan hun data in een database op. Een groot deel van de PHP-wereld gebruikt de database abstractielaag Doctrine voor de koppeling met databases van bijna elk type, omdat dit framework zo eenvoudig te leren is. Met Doctrine ondersteunt TYPO3 8 LTS nu een lange lijst van database-engines zoals MySQL, maar ook zakelijke oplossingen zoals PostgreSQL en Microsoft SQL. TYPO3 8 LTS is voorbereid op de cloud en kan geïnstalleerd worden op heel veel cloudoplossingen zoals Microsoft Azure and Amazon Web Services (AWS).

Nieuwe features voor integrators en ontwikkelaars

Om de ervaring voor ontwikkelaars nog meer te verbeteren, gebruikt TYPO3 8 LTS populaire PHP-standaarden en technieken zoals PSR-1 t/m PSR-7, Guzzle en Symfony. Dankzij de gemoderniseerde core kunnen ontwikkelaars en integrators zelfs de gebruikersinterface gemakkelijker maken voor editors. Je kunt nu uitleggen hoe je een veld op de huidige website  gebruikt of een live preview geven die gebaseerd is op de ingevoerde data. Bij het debuggen van ingewikkelde HTML-templates hebben integrators met één muisklik toegang tot de template-bestanden die voor een webpagina zijn gebruikt.

Long-term upgrades en ondersteuning

TYPO3 CMS 8 LTS is een Long-Term Support-release die t/m april 2020 ondersteund wordt met beveiligingsupdates en bugfixes. Daarna wordt die nog tot april 2022 onderhouden met bugfixes. Bestaande installatie kun je rechtsstreeks upgraden van TYPO3 7 LTS.  Heb je een oudere versie, dan moet je die eerst naar deze versie upgraden. Voor meer informatie over TYPO3 CMS kun je terecht op https://typo3.org

Deel dit artikel of reageer