Gezinsauto op zonne-energie: zo ziet de toekomst eruit

De Stella Lux won de World Solar Challenge, maar is de auto ook geschikt als gezinswagen? De familie Tienhoven maakte een proefrit.

Rijden we in de toekomst allemaal op duurzame energie? Als het aan studenten van het Solar Team Eindhoven en energieleverancier Eneco ligt wel. Solar Team Eindhoven ontwikkelde de Stella Lux, een auto die volledig rijdt op zonne-energie. Met deze auto won het team in 2015 de World Solar Challenge in de Cruiser-klasse. Niet alleen de snelheid telt hier mee (de Stella Lux haalt 130 kilometer per uur), net zo belangrijk is hoe de auto als gezinswagen functioneert.

De Stella Lux is van alle gemakken voorzien. Zo is er in de auto plek voor vier en heeft hij comfortabele stoelen, bekerhouders en touchscreens. Maar het belangrijkste is dat de auto volledig elektrisch rijdt op basis van de energie die opgewerkt wordt vanuit de zonnepanelen op het dak. “Daarmee kunnen we in de zomer zelfs duizend kilometer rijden zonder een druppel benzine of diesel”, zegt Beatrix Box van het Solar Team Eindhoven. Is het bewolkt, dan gebruikt de auto energie die het eerder heeft opgeslagen.

Om te testen hoe de Stella Lux in het dagelijks leven werkt, vond het Solar Team Eindhoven en Eneco de familie Tienhoven bereid om een proefrit te maken. Zij rijden door het stadsverkeer om de kinderen van school te halen, waar het prototype veel bekijks trekt van de volgende generatie automobilisten.

Het gezin spreekt van een geslaagde rit. “Ons hele gezin wordt super enthousiast van nieuwe technologie”, zegt Judy Tienhoven. “Wij vonden het fantastisch om te ervaren hoe het is om te rijden op zonlicht.”

Duurzaamheid

Eneco en Solar Team Eindhoven onderzoeken samen aan een duurzame toekomst met deze auto. Op dit moment ontwikkelen beide partijen een manier om energie uit te wisselen tussen de auto en huis. De panelen nemen namelijk meer energie op dan de Stella Lux nodig heeft, daarmee kun je bijvoorbeeld een wasje draaien of je telefoon opladen. Nu klimaatverandering steeds meer impact krijgt, is het nodig om te investeren in duurzaamheid. 

In de zonneauto rijd je 100 procent zeker op duurzame energie, waardoor autorijden geen bedreiging meer vormt voor het klimaat. Eneco schetst een toekomst waarin we allemaal onafhankelijk van tankstations of laadpalen rijden: ‘Welkom in de nieuwe wereld‘.

Beeld: Jaasir Linger

Beeld: Jaasir Linger

Promotion. Foto’s: Jaasir Linger.

Deel dit artikel of reageer