DJI drones vliegen straks minder ver als je niet registreert

Als je van plan was een nieuwe DJI drone te gaan kopen, of de firmware van je huidige drone te updaten, moet je er rekening mee houden dat je de drone wel moet gaan registreren bij het Chinese bedrijf. Doe je dat niet, dan is de live video feed niet actief en is de actieradius beperkt tot 30 meter hoog en 50 meter vanaf het startpunt.

Waarom DJI deze maatregelen heeft genomen melden ze zelf niet in de aankondiging, maar het kan te maken hebben met de veranderende regelgeving in de VS. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft namelijk niet langer de autoriteit om mensen te dwingen hun consumentendrone te laten registreren.

Een rechtszaak heeft een einde gemaakt aan de inderhaast ingevoerde regel uit 2016 die de boom in non-commerciële drones een beetje beheersbaar moest maken. Of DJI die bui al zag hangen is niet duidelijk, maar het feit dat ze een week na de uitslag al een soort van alternatief hebben lijkt geen toeval.

Aansprakelijk

Drone-piloten houden niet van restricties, maar op deze manier zorgt DJI er toch voor dat mensen zich in elk geval aan de lokale regels moeten houden. Een gedeelte van die beslissing zal zijn om zich als fabrikant in te dekken tegen oneigenlijk gebruik van drones en de schade die daar eventueel uit kan resulteren.

Ze zijn dus geen John Deere of Apple aan het doen, althans op het eerste gezicht. Het wordt steeds meer de norm dat je iets koopt en dan nog andere dingen moet doen om het maximale uit je apparaat te halen, maar in dit geval is het wel verstandig.

[Afbeeldingen © DJI]

Deel dit artikel of reageer