Sociale media kunnen forse boetes krijgen in Duitsland

Het Duitse parlement heeft voor een wet gestemd waarmee sociale media miljoenenboetes kunnen krijgen als haatberichten niet snel worden verwijderd.

De boetes kunnen oplopen tot 50 miljoen euro, meldt de Duitse krant Der Spiegel. De wet geld voor internetbedrijven als Facebook, Twitter en Google. Van die bedrijven wordt verwacht dat zij nepnieuws, discriminerende en lasterlijke berichten en aanzetten tot haat of terrorisme binnen 24 uur na melding online halen.

Vanaf oktober gaat de wet in Duitsland in. De Duitse overheid wil dat sociale media en internetbedrijven het makkelijker maken voor gebruikers om melding te doen van de betreffende berichten. Bedrijven moeten daarbij ook een onderscheid kunnen maken tussen overduidelijke en minder duidelijke gevallen. Voor de duidelijke gevallen geldt de verwijdertermijn van 24 uur, minder heldere gevallen moeten binnen zeven dagen worden beoordeeld.

Ook komt er een Duitse overheidsinstantie die gaat helpen het onderscheid tussen al dan niet haatdragend of strafbaar te maken. Die instantie van het Duitse ministerie van Justitie beoordeelt betwistte berichten onafhankelijk.

Facebook niet blij

Facebook is niet blij met de wet, liet het bedrijf eerder al weten. Het sociale netwerk is bang dat Facebook en collega-bedrijven uit voorzorg maar zoveel mogelijk berichten gaan verwijderen. “Het wetsvoorstel biedt een stimulans om inhoud te verwijderen die niet duidelijk onwettig is, als sociale media zo’n buitensporige boetedreiging krijgen”, zei een Facebook-woordvoerder eerder.

Wel zetten Facebook en Instagram meer in op het verwijderen van zowel terroristische berichten als haat-reacties. Daarvoor wordt een mix van kunstmatige intelligentie en meer personeel gebruikt. Ook Twitter zou het melden van dergelijke berichten makkelijker gaan maken.

Deel dit artikel of reageer