Deze telefoon zonder accu hoeft nooit aan de oplader

Amerikaanse wetenschappers maken een telefoon die via Skype kan bellen zonder dat er een accu nodig is.

Het moeten opladen van de batterij is het grootste nadeel van elke telefoon. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben nu een telefoon ontwikkeld die kan bellen zonder batterij. Niet met zonnecellen, maar via radiosignalen. Net zoals radiosignalen data kunnen versturen, bij wifi en mobiel internet, kan er ook elektriciteit draadloos worden verzonden.

De wetenschappers zenden die signalen uit met een basisstation waar de telefoon maximaal tien meter vanaf kan staan. Als de onderzoekers een zonnecel ter grootte van een rijstkorrel gebruiken, kan de afstand tot het station zelfs tot vijftien meter zijn. Veel energie kan er niet worden verzonden, maar de telefoon heeft ook maar 3,5 microwatt aan elektriciteit nodig. Toch is de telefoon gebouwd met normaal verkrijgbare componenten.

Hij werkt wel wat anders dan een normale telefoon, meer als een walkie-talkie. Signalen worden analoog naar het basisstation verzonden, dat die signalen dan vervolgens naar Skype doorgeeft. Tegelijkertijd zenden en ontvangen kan nog niet, maar op termijn zou de telefoon mogelijk kunnen werken met bijvoorbeeld een normale wifi-router of mobiele internetmast als basisstation.

Lees ook:
Brandweer waarschuwt: je telefoon in bed opladen is levensgevaarlijk

Deel dit artikel of reageer