Dit zijn de belangrijkste iPhone 8-geruchten tot nu toe

Binnenkort weten we hoe de nieuwe iPhone eruitziet. Tot die tijd moeten we het doen met deze geruchten.

Traditiegetrouw presenteert Apple zijn nieuwe iPhones begin september. Als we daar voor dit jaar weer vanuit gaan, betekent het dat we nog anderhalve maand moeten wachten tot we de iPhone 8 te zien krijgen. Afgaand op de hardnekkige geruchten, belooft het een toestel vol vernieuwing te worden.

Drie modellen

Het zou voor de hand liggen dat Apple dit jaar twee vernieuwde toestellen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus uitbrengt: de iPhone 7S en iPhone 7S Plus. Volgens geruchten komen die er wel degelijk, maar verschijnt daarnaast nog een derde toestel. Die wordt mogelijk duurder én krijgt een stuk meer vernieuwingen dan de iPhone 7 S-modellen. Dit wordt waarschijnlijk de ‘iPhone 8’. Toch gonzen er ook nog andere namen rond. Omdat de iPhone dit jaar tien jaar bestaat, kan hij misschien de iPhone X genoemd worden. Andere kandidaten qua naam zijn iPhone Edition en iPhone Pro.

Beeld: Unbox Therapy

Het ontwerp

De iPhone 8 (laten we die naam in dit artikel aanhouden) zal er anders uitzien dan de huidige iPhones. Onder meer de bekende analist Ming-Chi Kuo en de vaak goed ingelichte website Bloomberg denken dat Apple afstand neemt van de aluminium behuizing. In plaats daarvan krijgt het toestel mogelijk een roestvrijstalen rand en aan de voor- en achterkant sterk glas. Het is niet duidelijk of de 7S (Plus) dit design ook krijgt.

5,8-inch oledscherm

De nieuwe iPhone krijgt mogelijk het grootste scherm van allemaal: 5,8-inch. Toch zou de iPhone 8 iets kleiner zijn dan het bekende Plusmodel. Dat komt doordat het scherm een stuk verder doorloopt in de randen van het toestel, iets wat we ook zagen bij bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy S8. Niet alleen aan de zijkanten, maar ook aan de boven- en onderkant van de iPhone zouden de nu nog forse randen verdwijnen om ruimte te maken voor meer scherm.

Het nieuwe display is naar verwachting oled. Tot nu toe werden iPhones altijd voorzien van lcd-schermen. Oled is weliswaar duurder om te produceren, maar heeft wel enkele voordelen. Zo toont het scherm betere contrasten, is het zuiniger en biedt het mooiere kleuren. De schermen zouden door Samsung worden gemaakt, hoewel DigiTimes schrijft dat Apple ook zelf productiemachines zou hebben aangeschaft.

Waar gaat Touch ID heen?

Als Apple zijn toestelranden wil verkleinen, wat tijd wordt, dan zal het bedrijf afstand moeten doen van de homeknop met Touch ID. Er zijn verschillende mogelijkheden die online de ronde doen en die Apple mogelijk intern al test. Eén van die opties is om de homeknop met Touch ID in het scherm te verwerken. Gebruikers zouden hun duim of vinger dan op een bepaald deel van het scherm kunnen leggen om het toestel te ontgrendelen.

Een andere optie is dat Touch ID naar de achterkant van het toestel verhuist, zoals we op verschillende Android-toestellen al hebben gezien. Waar de scanner dan komt te zitten, is niet bekend. Touch ID zou zelfs in het appeltje verwerkt kunnen worden. Een derde optie is dat de vingerafdrukscanner in de powerknop aan de zijkant komt te zitten. In onze poll gaf een meerderheid van Bright-volgers onlangs aan de vingerafdruksensor het liefst in het scherm verwerkt te zien.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning kan een extra optie voor gebruikersverificatie zijn of kan Touch ID zelfs helemaal vervangen. Volgens Ming-Chi Kuo zou Apple werken aan een iris-scanner en 3D-camera, waarmee de iPhone 8 diepte kan zien. Dit kan gebruikt worden om het gezicht van de gebruiker te herkennen en zo bijvoorbeeld de telefoon te ontgrendelen of zelfs betalingen te doen.

Overigens zou deze techniek ook ingezet kunnen worden in de camera op de achterkant van de iPhone om omgevingen te scannen. Dat komt ARKit dan weer ten goede, het augmented reality-platform van Apple dat met iOS 11 wordt gelanceerd. Bekijk hier alvast wat gave voorbeelden van wat daarmee mogelijk is.

Draadloos opladen

Voor alle mensen die nog steeds boos zijn omdat ze hun iPhone niet kunnen opladen als ze via bedrade oordopjes naar muziek luisteren: de volgende iPhone ondersteunt mogelijk draadloos opladen. Apple-leverancier Wistron liet per ongeluk al ontglippen dat het bedrijf plannen maakt voor draadloos opladen voor minstens één iPhone-model. Naar verwachting zullen gebruikers hun iPhone 8 kunnen opladen door hem op een pad met Qi-ondersteuning te leggen.

Wel zouden er problemen zijn met de ontwikkeling hiervan. Het is dus mogelijk dat draadloos laden pas met een update van iOS 11 beschikbaar gesteld wordt.

De prijs

We weten natuurlijk niet welk bedrag Apple voor zijn nieuwe toestel gaat vragen. Wel zijn er al enkele geruchten en die noemen hoge bedragen van boven de duizend dollar. De bekende Apple-blogger John Gruber heeft een interessant artikel geschreven over de mogelijke prijs van de iPhone 8, die volgens hem zomaar 1200 dollar kan gaan kosten. Als we er vanuit gaan dat de iPhone 7S en iPhone 7S Plus even duur zullen worden als de huidige topmodellen, dan gaat de iPhone 8 daar in elk geval niet onder zitten.

Volgens Gruber moet de iPhone 8 zo duur worden dat nog steeds ‘miljoenen mensen een iPhone 7S willen kopen’. Daarnaast zou de iPhone 8 in de begindagen schaars verkrijgbaar zijn door productieproblemen, waardoor Apple ook best een hogere prijs kan vragen.

Deel dit artikel of reageer