Zo kun je eenvoudig fruitvliegjes vangen

Je kent ze wel, die zwermen bewegende zwarte nare vliegende aandachttrekkers boven je lekkere fruit: Drosophilidae, oftewel de fruitvlieg. Er is bijna niet af te komen zonder je hele huis grondig schoon te maken, geen fruit of bloemen in huis te hebben. Of toch? Jawel, er is af te komen! Dankzij deze handige lifehack kun je heel eenvoudig die fruitvliegjes vangen! 

Zomertips: Tien (ijskoude) tips voor een warme zomer

De val

Veel heb je niet nodig. Slechts 5 ingrediënten:

  1. Een glas
  2. Stukje papier
  3. Schaar
  4. Plakband
  5. Azijn

Gebruik balsamico bij gebrek aan normale azijn. Een stukje banaan werkt trouwens ook prima.

Knip een rondje uit het papier, iets groter dan de bovenkant van het glas. In het midden van het rondje maak je een klein gaatje van ongeveer 4 millimeter. Knip van de rand van het papier naar het gaatje. Overlap nu de twee zijden van de snede zodat je een soort trechter krijgt, niet te ver, een flauwe trechter is goed genoeg. Vastplakken met plakband. Doe wat azijn in het glas en leg de trechter erop. Je fruitvliegjes val is klaar!

De fruitvliegjes zijn gelukkig zo dom dat ze door het gaatje kruipen en de weg niet terug kunnen vinden.

Fruitvliegjes vangen

FruitvliegenvalBij mij zaten er na een uur al een stuk of 10 in. Regelmatig even legen (buiten bijvoorbeeld) en opnieuw vullen. Na een paar weken zul je zien dat er geen fruitvlieg meer over is!

Het gaat er hier om dat de volwassen fruitvliegjes geen eitjes (300 per leg!) meer kunnen leggen waar mini-maden uit komen waar weer fruitvliegjes uit komen, etc. Aangezien een fruitvlieg een week leeft ben je met een paar weken van alle vliegjes af. Herhaal wanneer nodig.

Voor je huisdier

Vang je ze liever zonder azijn voor bijvoorbeeld je insectenetende huisdier? Probeer dan deze val!Deel dit artikel of reageer