Voor een reis naar Mars hoef je de aarde niet te verlaten

China bouwt een gigantisch Mars-pretpark van omgerekend 51 miljoen euro.

In China zijn ze er maar wat druk mee. De bouw van een Mars-dorp, ergens in een afgelegen gebied in het noordwesten van het land. Het moet 95.000 vierkante kilometer groot worden, en gaat zeker 400 miljoen yuan kosten (ruim 51 miljoen euro).

Afgelopen weekend zijn de plannen onthuld. Het moet een park worden waar wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan naar de rode planeet, maar waar ook toeristen een kijkje kunnen nemen.

Zo komt er een plek waar je kan ontdekken hoe astronauten de ruimte verkennen, maar ook de leefomgeving van astronauten op Mars wordt nagebootst, zodat toeristen een idee krijgen hoe het is om te leven op de rode planeet.

Rotsen en weinig vruchtbaar

“Mensen dromen ervan om te migreren naar Mars, dus wat we doen is ze een high-end ervaring bieden van het leven in de ruimte”, zegt de directeur ruimteverkenning van de Chinese Academy of Sciences tegen staatszender Xinhua. 

Het Mars-pretpark komt te liggen in de woestijn, in de provincie Qinghai. Daar is bewust voor gekozen, want het rotsachtige en weinig vruchtbare gebied lijkt het meeste op de rode planeet. Maar dat is niet het enige. De Chinezen hopen met een Mars-dorp ook een economische impuls te geven aan Qinhai. Het gebied is nog relatief onontwikkeld, en heeft het op twee-na-laagste BBP van alle Chinese provincies.

Nep-ruimtevaartschip

Maar het is niet voor het eerst dat landen het leven op Mars proberen na te bootsen. Ruimtevaartorganisatie NASA stuurde in 2015 zes onderzoekers en een groep vrijwilligers voor een jaar naar een Mars-achtige woonomgeving op Hawaï. In 2010 stapte een groep vrijwilligers op een nep-ruimtevaartschip in Moskou. Ze bleven daar 520 dagen, de verwachte reistijd van de Aarde naar Mars. Maar dat was allemaal voor wetenschappelijk onderzoek, niet voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de rode planeet. 

Deel dit artikel of reageer