Sensor in schoen zorgt dat je niet te zwaar tilt

Rugklachten voorkomen? Een sensor in je schoenen kan uitkomst bieden.

De sensoren die je in je schoenen doet, helpen om te bepalen of je wel de juiste houding aanneemt als je iets zwaars optilt. “Op die manier willen we werkgerelateerde blessures voorkomen”, licht één van de bedenkers van de sensors, Eya Barkallah van de Universiteit van Quebec, toe tegenover New Scientist.

De sensors zouden onder meer kunnen worden gebruikt in de bouw. De druksensoren die in een inlegzooltje zitten, detecteren hoe iemand zijn gewicht verdeelt. Ondertussen registreert een bijbehorende accelerometer die aan de helm wordt bevestigd, hoe de persoon beweegt.

De Canadese wetenschappers vroegen een vrijwilliger om de schoensensoren en de helm te dragen en vervolgens op verschillende manieren voorwerpen op te pakken: op de ergonomisch verantwoorde manier en op de foute manier. Vervolgens werden de gegevens van de sensor gevoerd aan een algoritme dat zo leerde welke manier van tillen oké was maar ook hoe het absoluut niet moest.

Barkallah vertelt aan New Scientist dat haar team verdere testen gaat uitvoeren met de sensoren. Middels een geluidje of vibratie zouden de sensors beroepsmatige tillers kunnen waarschuwen dat ze hun houding moeten aanpassen.

Deel dit artikel of reageer