4D-bioscopen Pathé komen in Amsterdam en Rotterdam

Bioscoopketen Pathé opent begin december in Amsterdam en Rotterdam zijn eerste zalen met ‘4D’: bewegende stoelen, weersimulaties en geuren.

In veel landen zijn er al 4D-bioscopen die elementen als geur, wind en bewegingen toevoegen op de juiste momenten. In Nederland maakt Pathé als eerste bioscoopketen de stap naar 4D. Het bedrijf maakte vanochtend bekend de 4DX-technologie vanaf december in te zetten in de vestigingen Pathé De Munt (Amsterdam) en Pathé De Kuip (Rotterdam).

De 4DX-technologie voegt in totaal 20 elementen toe aan films. Je voelt bijvoorbeeld wind, ruikt een bepaalde geur, of beweegt mee met de actie op het scherm. De stoelen kunnen omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren. Zo krijg je volgens Pathé onder meer het gevoel te vliegen of te duiken.

Duurdere kaarten

De 4DX-zalen hebben een kleiner aantal stoelen, ongeveer 150, met steeds vier stoelen naast elkaar. De kaarten zullen iets duurder zijn, zegt een Pathé-woordvoerder tegen Bright. De exacte prijzen zijn nog niet bepaald. Hij wijst erop dat in Frankrijk de 4D-films 6 euro duurder zijn. Er komen ook speciale invalideplekken. We waren eerder dit jaar bij de opening van de 4DX-zaal in Parijs:

Efteling

In bewegende stoelen naar films kijken bestaat al langer. Pretparken als Disneyland Parijs en de Efteling (met de Pandadroom) hadden dit soort attracties al meer dan tien jaar geleden. Maar toen werd er een nieuwe film ontwikkeld speciaal voor het park. Bij de nieuwe bioscoopzalen zullen de films meerdere keren per maand wisselen.  

Deel dit artikel of reageer