Installeer je eigen webserver met Apache

Om volledig controle te hebben over je webserver kun je het beste zelf de handen uit de mouwen steken en de benodigde componenten via de commandline installeren. Ook handig als testserver.

Om een contentmanagementsysteem te installeren of een passieve HTML/CSS-site op internet te krijgen, is een kant-en-klare webspace die je bij een webhoster huurt een prima optie. Dan hoef je je niet bezig te houden met wat er op de achtergrond draait om de boel aan de gang tekrijgen en te houden. Je kunt de geboden functionaliteiten modulair aan- of uitzetten via een eigen gebruikersinterface. Maar vaak weet je niet eens welke diensten er allemaal op een webserver draaien. Het enige wat je kunt, is je bestanden via FTP of een andere manier naar de webserver kopiëren en dan moet alles als een soort automatische magie gaan werken. Als dat niet zo is, neem je contact op met de supportafdeling van de hoster.Apache-logo

Wil je meer controle over je webserver en alleen over de functionaliteiten beschikken die je nodig hebt, of heb je juist functionaliteiten nodig die gewone webspaces niet bieden, dan moet je zelf aan de slag om je webserver naar je hand te zetten. Dat klinkt moeilijker dan het is. Iedereen die wel eens een webserver met XAMPP of LAMP op zijn systeem heeft geïnstalleerd, heeft de stappen die nodig zijn om een webserver in de lucht te krijgen eigenlijk al automatisch laten uitvoeren. Voor een lokale testserver biedt dat voldoende mogelijkheden, maar voor een productieserver geldt dat meestal niet.

Dedicated of virtuele server

Gelukkig kun je bij veel hosters een ‘kale’ server huren, bijvoorbeeld in de vorm van een Virtual Private Server (VPS). Bij een VPS wordt een fysieke server opgedeeld in kleinere virtuele servers die dan als VPS worden verhuurd. Elke gebruiker krijgt een eigen virtuele server en kan daarop doen wat hij wil. Doordat de hoster zijn servers zo inricht dat de hardware dag en nacht gelijkmatig wordt belast, bijvoorbeeld door gebruikers uit verschillende tijdzones op één fysieke server te zetten, heb je nauwelijks last van de andere VPS’en.Serverpark De hardware wordt efficiënter benut en kan goedkoper dan een dedicated server worden aangeboden. Bij deze laatste optie huur je in feite een server in een rekencentrum en draait jouw webserver daadwerkelijk op de kale hardware met een eigen processor, schijven en werkgeheugen. In de praktijk wegen de meerkosten van een dedicated server niet op tegen die van een virtuele server, tenzij je sites een enorme internationale toevlucht aan bezoekers opleveren. Heb je een drukke website die dag en nacht wordt bezocht, dan is een VPS niet per se de juiste keus.

Zoals gezegd is een VPS helemaal van jou alleen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het installeren van de software op zo’n server, maar vaak wordt hij geleverd met een basisinstallatie op basis van Windows of Linux. Voor webservers wordt vanwege de ontbrekende licentiekosten en de simpelere gebruiksvoorwaarden meestal Linux gebruikt. Daarbij speelt mee dat de meeste webserversoftware goed onder Linux wordt ondersteund en eenvoudig te installeren is. Omdat Linux beheerd kan worden via de commandline, dus zonder grafische schil, is dat een aanvalspunt minder en gaat dat een stuk minder stroperig dan met een GUI.

Apache, MySQL en PHP

In deze workshop gaan we uit van een minimale Ubuntu 16.04-installatie, waar je een complete webserver van maakt. Dat betekent dat je Apache, databaseserver MySQL en PHP-ondersteuning van de grond af aan installeert. Als je niet helemaal zeker bent van jezelf, probeer je dat eerst uit op een tijdelijke Ubuntu-server op een pc in je netwerk of een virtuele machine op je eigen computer. Om echt online te gaan, heb je dan een Linux-VPS of dedicated server nodig waar Ubuntu 16.04 al op geïnstalleerd is – met zo min mogelijk extra modules. Er zijn namelijk aanbieders die bij wijze van service meteen alle toeters en bellen en een desktopinterface voor je mee installeren, zodat je meteen de beschikking hebt over alle webservermogelijkheden – maar dat is in dit geval nou net niet wat je wilt.

Wie Ubuntu op een eigen test-pc of virtuele machine installeert, moet gedurende de installatie een gebruiker aanmaken. Deze heeft standaard geen beheerdersrechten – in Linux-jargon root-rechten genoemd. Inloggen als root is niet veilig omdat je dan alles mag. Het risico dat er wat serieus misgaat omdat je per ongeluk een verkeerd commando intypt, is behoorlijk groot. Daarom staat Ubuntu dit standaard niet toe. Wil je opdrachten uitvoeren waarvoor je root-rechten nodig hebt, dan laat je die opdracht vooraf gaan door sudo, wat je kunt lezen als Super User DO. Vervolgens wordt gevraagd om je eigen wachtwoord in te voeren. Weet je van tevoren dat je behoorlijk wat opdrachten met root-rechten moet uitvoeren, dan kun je beheerder ‘root’ worden door sudo -i en je eigen wachtwoord in te typen. Vergeet na het uitvoeren niet om als root uit te loggen en als gewone gebruiker verder te gaan. Wil je de server vanaf een Windows-machine bedienen, dan moet er een SSH-server op draaien. Deze voeg je onder Ubuntu met het commando apt op dezelfde manier toe als waarop we verderop Apache installeren.

Webdesigner 99: UX in 2018, Apache installeren, NPM5

Door de introductie van nieuwe technieken, steeds groter wordende markten en meer mogelijkheden om het internet te gebruiken en ervoor te ontwikkelen, is de UX of de gebruikerservaring van site en apps belangrijker dan ooit. In Webdesigner 99 vertellen we waarop je moet letten als je een UX ontwerpt. We leggen uit dat een moderne UX niet per se een grafische gebruikersinterface hoeft te bieden, maar bijvoorbeeld ook spraakgestuurd kan zijn of een kunstmatige intelligentie heeft. Een van de belangijke regels is dat je voor veel mensen moet leren ontwerpen, in plaats van voor een paar of alleen jezelf.

Koop direct in onze webshop!

Deel dit artikel of reageer