Man die Trumps Twitter-account offline haalde ‘wil zijn leven terug’

De man die het Twitteraccount van Donald Trump offline haalde, is een Duitser met Turkse roots. Hij zegt dat hij het niet expres heeft gedaan.

Bahtiyar Duysak werkte tijdelijk in de VS voor Twitter. Op het hoofdkwartier van Twitter in San Francisco was hij een graag geziene medewerker bij de klachtenservice. Vlak voor het einde van zijn laatste dienst kreeg hij een klacht binnen over Trumps account. Omdat hij naar eigen zeggen doodmoe was, zette hij zonder er lang over na te denken de formele procedure in werking die Twitter heeft ingesteld om accounts van gebruikers uit de lucht te halen. Daarna sloot hij zijn computer af en ging hij naar huis.

Pas na een paar uur kreeg Duysak door wat er gebeurd was. Het account van Trump, die miljoenen volgers heeft, was daadwerkelijk uit de lucht gehaald. Het duurde precies elf minuten dat Trump niet kon twitteren. Daar kwam de president zelf overigens pas uren later achter.

‘Ik wil mijn oude leven terug’

Duysak zegt tegen de website TechCrunch dat hij zich keurig aan de regels van het bedrijf heeft gehouden, en dat een ‘opeenvolging van toevalligheden’ ertoe heeft geleid dat het account offline ging. “Ik heb niks gehackt, ik heb geen misdaad begaan.”

Dat er door zijn actie zoveel ophef is ontstaan, heeft te maken met het feit dat ‘Trump zo controversieel is’, zegt hij. “Hij is een van die succesvolle mensen die ook miljoenen vijanden hebben.” Daysuk komt met zijn verhaal naar buiten om van alle ellende af te zijn. “Ik wil mijn gewone leven weer op kunnen pakken. Ik wil niet meer vluchten voor de media, ik wil weer met mijn buren, mijn vrienden kunnen praten.”

Geen Nobelprijs

“Ik heb honderden vrienden moeten deleten omdat journalisten me stalken. Zij voegden zelfs mijn vrienden aan hun Facebookpagina toe. Ik heb heel veel foto’s moeten vernietigen. Ik wil weer een gewoon leven leiden.”

Hij is er ook klaar mee dat mensen hem als een nationale held zien, die Trump, zij het maar voor even, monddood heeft gemaakt. Sommigen wilden hem zelfs voordragen voor de Nobelprijs. “Doe dat nou maar niet, geef die maar aan iemand die hem ook werkelijk verdient.”

Volg Bright ook via Twitter

Deel dit artikel of reageer