Op waterstof aangedreven Hyundai FE Fuel Cell Concept in Nederland

Dit weekend (8 en 9 december) is de op waterstof aangedreven Hyundai FE Fuel Cell Concept te zien. Dat kan op het Energy Island, een duurzaamheid- en innovatiecongres dat op Goeree-Overflakkee wordt gehouden. De Hyundai FE Fuel Cell Concept is de volgende generatie brandstofcelauto’s van Hyundai en wordt volgend jaar na de zomer in Nederland verwacht.

Water als enige uitstoot

Het design van de Hyundai FE Fuel Cell Concept is geïnspireerd op de natuur en water. Water is de enige uitstoot van dit type auto. De opvallende strakke vorm, een achtervleugel en geïntegreerde luchtroosters hebben alles te maken met de aerodynamica.

De letters FE staan voor Future Eco en verwijzen naar nieuwe technologieën die in het studiemodel debuteren. Zoals een luchtbevochtiger die het water dat uit de ‘uitlaat’ komt hergebruikt om een aangenaam luchtklimaat in het interieur te creëren. Daarnaast is er een draagbare accu – opgeladen door de auto zelf – om diverse apparaten mee op te laden. In de kofferbak bevindt zich een geïntegreerde opslag en oplaadstation voor een elektrische scooter.

Actieradius van 800 kilometer

Met een actieradius van 800 kilometer maakt de Hyundai FE Fuel Cell Concept wel een statement. Geen enkele electrische auto komt hier ook maar bij in de buurt. Vergeleken met de huidige Hyundai ix35 FCEV is de brandstofcel van deze conceptauto 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger, wat direct van invloed is op de actieradius.

Waterstofconvenant

Dat de Hyundai FE Fuel Cell Concept dit weekend te zien is op Energy Island is geen toeval. Hier wordt dit weekend ook het waterstofconvenant ondertekend dat alles te maken heeft met een toekomst waarin waterstof een belangrijke rol moet gaan vervullen in de energietransitie voor woningen, mobiliteit en verduurzaming van grondstoffen in de landbouw en industrie. De provincie Goeree-Overflakkee ia aangemerkt als proeftuin voor onder meer diverse innovatieve ‘groene’ waterstofprojecten.

Het ultieme doel van Hyundai is een volledig emissievrije samenleving. Hiervoor heeft het Zuid-Koreaanse automerk zich tot doel gesteld om het groenste automerk van de wereld te zijn in 2021. Om dit doel te realiseren, heeft Hyundai aangekondigd om vóór 2020 veertien nieuwe eco-vriendelijke voertuigen te introduceren. Het gaat hierbij om vijf hybridemodellen, vier plug-in hybrideauto’s, vier elektrisch aangedreven auto’s en één auto met een brandstofcel. Ook de Hyundai IONIQ Electric, Hybrid en Plug-in Hybrid én de reeds aangekondigde KONA Electric (die na de zomer 2018 in Nederland arriveert) maken deel uit van dit duurzame modellenoffensief.

Deel dit artikel of reageer