4D-film getest: zo voelt én ruikt Star Wars

Pathé opent de eerste 4D-bioscoopzalen van Nederland in Amsterdam en Rotterdam. Bright keek als eerste een 4D-film in zo’n nieuwe zaal.

Ik was ietwat sceptisch over de 4D-bioscoop. Vanuit het buitenland hoorde ik echter goede verhalen over de 4DX-zalen, die elementen als regen, wind, geur, bewegende stoelen en zelfs een ‘kuitenkietelaar’ toevoegen aan de bioscoopervaring. Maar leidt dat alles niet enorm af van de film? Het verhaal en de beelden zouden toch al genoeg moeten zijn. Om die reden vermijd ik al jaren 3D-films.

Toch trekt 4D me wel aan. Film en technologie komen op een bijzondere manier samen. Elke film wordt in Zuid-Korea door het bedrijf 4DX helemaal van code voorzien waardoor de stoelen op het juiste moment op de goede manier bewegen. Geuren worden toegevoegd en zelfs sneeuw is mogelijk. Het is high-tech en als het goed is heel nauwkeurig, dus ik moet het proberen. Kijk hieronder onze reviewvideo.

De eerste 4D-film voor het grote publiek in Nederland is vanaf 13 december de nieuwste Star Wars-film: The Last Jedi. Een kaartje voor een 4D-film kost 17,25 euro, waar nog 1 euro bij komt als je geen 3D-bril hebt.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal

Deel dit artikel of reageer